13 Eylül 2007 Perşembe

Antrenmanın etkileri nelerdir ?

Doğru ve sistemli yapılan bir antrenman ile tüm performans öğeleri geliştirilebilinir. Antrenman enerji oluşum sistemi üzerinde olumlu etkilerde bulunur. Bu şekilde kardiyo-vasküler (kalp-damar) sistemi antrenman ile gelişerek sporcunun aerobik gücü (oksijenli-güç) aratırılır. Yorgunluğa karşı direnç artar. Nöro-müsküler (sinir-kas)ileti antrenmanla iyileştirilir. Kuvvet artırımı sağlanır. Koordinasyon, esneklik gelişir. Hareketlilik ve beceri gibi özellikler, iyileştirilir. Ayrıca sporcunun, teknik, taktik, zihinsel ve psikolojik özellikleri de gelişir. Özet olarak antrenman ile sporcuların enerji oluşum sistemleri, kuvvetleri ve motorik özellikleri geliştirilebilinir.


Antrenmanımız sona erdiğinde dinlenme-toparlanma dönemi başlar. Yapacağımız antrenmanlar vücut üzerinde “yıpratıcı bir etki” yaratmaya yöneliktir. Yıpranma sonrası, doğamız görevi devralarak, vücudumuzu onarma çalışmalarına girişir. Vücut bu dönemde tükenen enerji depolarını yeniden doldurmaya çalışırken, zedelenen dokuları onarmak için yoğun bir çalışmaya başlar. Bu onarım süreci, yapılmış olan çalışmanın zorluk ve sertliğine bağlı olarak 24 ila 48 saat arası sürebilir.


Unutulmaması gereken, bu onarım sonrasında vücudumuzun eski haline gelmeyeceğidir: Vücudumuz kendisini korumak ve hayatta kalmak üzerine kodlanmış organik bir mekanizmadır. Bu yüzden, antrenman sonrası zedelenen hücre yapılarını onarırken şu temel düşünceye sahiptir. Bu vücuda sahip olan kişinin kendisine zarar vermemesi ve bir sonraki benzer çalışmada, daha az zarar görmem için güçlenmeliyim! Böylece işi biraz daha ileri goturerek, zedelenen dokuları (kaslarımızı) onarmakla kalmaz, çalışma öncesi durumundan daha güçlü hale getirmeye odaklanır.

Hiç yorum yok:

eXTReMe Tracker