13 Eylül 2007 Perşembe

Vucut Gelistirme İle İlgili Yanilgilar



yanilgi : vucut geliştirme bağımlılık yapar. gerçek : kısmen doğru lakin bu, bu spora ögzü bir olgu değildir. endorfin salgılatan temel üç aktiviteden biri olan spor, hangi dalı ile uğraşılırsa uğrasılsın aşılabilir bir bağlılık yaratabilir. belki vucut geliştirmenin verdiği kendini geliştirme hazzı bu etkiyi çoklaştırabilir.

yanilgi : vucut geliştirme sporunda en önemli aktivite ağırlık çalışmasıdır. gerçek : en büyük yanılgılardan biri. spor beslenme, dinlenme ve antremanı ile bir bütündür. herhangi birinin eksikliği tüm çabaları boşa çıkartır. yine de bu üç konu içerisinden en kritiği seçilecekse o beslenmedir.

yanilgi: kasım o an kilolari kaldirirken gelisiyor yarayim patlatayim kaslarimi kilolarla gercek: calistirdiginiz kaslariniz dinlenirken gelisir o an calisirken gelismezler ve overtraining diye birseyde var kasayim catlatayim patlatayim yaparsaniz hic bir sey elde edemezsiniz yerinde sayarsiniz

yanilgi : bugün başlasam üç aya kalmaz kapı gibi olurum. gerçek : tüm gereklerini yerine getirerek yapılan vucut geliştirme antremanın belirgin sonuçları üç ay sonunda görülebilir. lakin bu süre ciddi bir gelişme için yeterli değildir. üstelik antreman ile korunmayan kaslar hızlı bir şekilde hacimce küçülür, tonuslarını ve formlarını kaybederler.

yanilgi : ağırlık çalışmasında en önemli kriter kaldırdığım ağırlıktır. bench press'de 100 kilo yapayım da nasıl yaparsam yapayım, üç vakte kalmaz tarla gibi göğsüm olur. gerçek : bu sporla ciddi olarak ilgilenen bir çok insanda dahi sıklıkla rastlanılan bir yanilgi. evet ağırlık önemlidir lakin ondan daha da önemli olan hareketi tam ve düzgün olarak yapabilmektir. ancak bu şekilde istenilen sonuçlara ulaşılabilir. 10 kilo fazla kalrıdacağım diye göğse değdirilmeden yapılan bench press güdülen estetik kaygıları karşılamaz hiç bir zaman. antremanlarda hareketin nasıl yapılması gerektiği, tekrar sayısı ve hareketlerın yapılış sırası boşuna anlatılmıyor. uyunuz.

yanilgi : spor salonunda antreman sırasında gelişir kaslarım. gerçek : antreman kas hücrelerin zorlanmasına sebep olur ve gerçekte, antreman sırasında yapımdan çok yıkım vardır. gelişme dinlenme ve muhtemelen de uyku sırasında gereksinim olduğundan hareketle yıkılandan daha çok doku üretilmesi sonucu oluşur.

yanilgi : bizim salonda bir abi var, üç ayda nah bu kadar kol yapmış. ben de yaparım kesin. gerçek : organizma ortak olsa bile her insanın doğası farklıdır. kimi insanların kol ve bacakları çabuk gelişirken kimileri daha çabuk sırt ve karın kası yapabilirler. kendinizi denemeli, zayıf ve güçlü olduğunuz noktaları gömeli ve tercihen de profesyonel yardım da alarak size özel antremanlar yapmalısınız. tabi ki başladığınız gün değil bu; bir üç dört ay kadar sonra.

yanilgi : buraya hareketleri sıra ile yazmışlar yanlarına set sayısı tekrar falan yazmışlar ama ben takmam onları çalışırım gönlümce çok da şahane olur. gercek : inanmak güç gelebilir lakin vücut geliştirme sporunun da bazı kuralları ve teorileri var. kaslar belirli bir sıra gözetilerek çalıştırıldıklarında, belirli hareketler belirli şekillerde ve belirli sıralarda yapıldıklarından verimli olabiliyor antreman. tüm bu düzenlemelerin kritik önemi haizdir; riayet ediniz ki mutlu olasınız.

yanilgi :ben öyle çok irileşmek, yarma gibi olmak istemiyorum. hafif hareketler yapacak haftada bir gün geleceğim. gerçek : merak etmeyin öyle çabucak irileşmek pek mümkün değil.
yanılgı : ben 50 kiloyum ama irileşmek istemiyorum böyle şekilli kas istiyorum. gerçek : olmayan kas şekillenmez. ilk önce biraz kilo alın.

yanilgi: cok iyi cok duzgun cali$maliyim. o zaman daha hizli yol alirim. gercek: kas cali$irken degil, uyurken buyur. tabi yeterince ve iyi besleniyorsa. bu acidan vucud geli$tirme sporunda disiplin ve ilgiye muhtac olan $ey agirlik cali$masi (workout) degil beslenmedir. iyi cali$an degil iyi beslenen geli$ir. hic cali$madan degil tabi, kritik faktor olarak.

yanilgi : önemli olan sadece ağırlığı düzgün kaldırmaktır. ben 10 kilo ağırlıkla da dev gibi olurum. gerçek : ikisi de önemlidir. kası büyütmek istiyorsanız eninde sonunda yüksek ağırlıklara girmek gerekecektir. yüksek ağırlığa karşı aşırı tırsaklığa gerek yok.

yanılgı : çalışmaya istediğim yerden başlarım, maksat vücut gelişsin gerçek : külli palavra. çalıştırılması gereken kas sırası iyi bilinmelidir. örneğin yoğun ön arka kol çalışırsan , göğüs için zor kaldırırsın kiloları

Hiç yorum yok:

eXTReMe Tracker