13 Eylül 2007 Perşembe

İleri Seviye Vücutçu Diyetleri

Gerek kimyasal destekle gerekse naturel olarak yapılan üç yıllık çalışma ve diyet kombinasyonunun sonuçları yüksek ölçü ve kuvvet kazanımı ile sonuçlanacaktır.

Bu noktadan sonra uygulanacak diyetlerin özellikleri ve sertliği sporcunun form durumuna göre radikal değişimler gerektirebilir. İleri seviye diyetleri mental ve fiziksel olarak zorlayıcı şartlar içerebilir. Bu yüzden supplement kullanımı daha ciddi olarak değerlendirilmeli ve planlanmalıdır. Birçok ileri seviye sporcusunun supplement ürünlerini bilinçsizce ve yüksek oranlarda kullandığı bir gerçektir.

Bazı sporcuların günde 100 tablet amino asit almak gibi sağlık bakımından çok ciddi riskler taşıyan kullanımlar uyguladığını duyuyoruz. Oysa yapılması gereken gerekli talepler dahilinde hazırlanacak profesyonel bir kullanım şemasının oluşturulmasıdır.


PLAN 1



YORUM VE NOTLAR :

Yukarıda gördüğümüz diyet özellikle amatör müsabakalar için uygun olarak düzenlenmiştir. Adale kütlesinin korunması için protein oranı çok yüksek tutulurken kalori ihtiyacı da karbonhidratlara nazaran protein bazlı kaynaklara kaydırılmış olduğunu görüyoruz. Protein oranının bu denli yüksek olmasının iki ana sebebi budur.

1970’lerde popüler olan bu tarz diyetlerin günümüz vücut geliştirmesin de yenide revaçta olması söz konusu. Fakat kilo düşme ve defination üzerine etkisi yüksek olsa en büyük dezavantajı sporcuyu bitkin ve sinirli yapma olasılığıdır.

Bu durumda Valerian Root veya başka bir bitkisel sedatif kullanılabilir. Ayrıca uyku problemleri söz konusu olabilir ki bu da yine düşük karbonhidratın bir getirisidir. Çok acil karbonhidrat alımına ihtiyaç duyulan durumlarda ise karbonhidrat blokörleri kullanılabilir. Bu tür ürünlerin sürekli ve yüksek dozlarda alındığında sindirim sistemine olumsuz yan etkileri olabileceğinden uzman gözetiminde kullanımı tavsiye edilir.


PLAN 2









NOTLAR VE YORUMLAR : Yukarıda plan 1’e nazaran daha yüksek karbonhidrat içeren bir diyet bulunuyor. Ağır idman şartlarının daha iyi tolare edilmesine imkan sağladığından OFF Sezon kullanımına daha uygun gözükmektedir. Diğer yönden müsabaka hazırlık döneminde bazı sporcuların Metabolic rate üzerinde etkili olan bazı ilaçları kullanarak buna benzer dietler takip ettikleri de bilinmektedir. Bu tür ilaçların kullanımı söz konusu olduğunda metabolizma ne denli yüksek kalori alındığına bakmaksızın yağ tutmamaktadır.


Kaynak : vucutcu.com

Hiç yorum yok:

eXTReMe Tracker