13 Eylül 2007 Perşembe

Sporcularda Suplementlerin Alınması İçin 10 Neden



1- Sporcular (ağırlık sporcuları) en düşük faaliyetlerde de besin borçlanmasına girebilirler: Performans sporcuları üst seviyede faaliyetlerine göre vücutlarında çeşitli besin eksiklikleri ile karşılaşabilirler. Beslenme suplementleri böyle borçlanmaya karşı etkili bir koruma sağlar.

2- Modern beslenme gerekli miktarda bütün beslenme maddelerini vermeyi garanti edemeyebilir: Zamanımızda bütün gerekli beslenme maddelerinin arzu edilen miktarda normal beslenmeyle alınabilmesine inanmak hemen hemen bir hayaldir. Mikroplar (Pestizidler) ve hormonların modern ülkelerde ve doğal endüstrileşmiş ülkelerde besin hazırlama teknikleri besinlerin besleyici değerini düşürmektedir.

3- Sporcular az hareket eden insanlardan daha fazla yüksek besleyici madde ihtiyacı duyar: Modern beslenme sadece uygun olmayan besin maddelerini sağlamakla kalmaz. Sporcular ve diğer kurala uygun antrenmanlı sporcular ekseriya besleyici maddelere daha yüksek oranda ihtiyaç duyarlar. Çünkü bedensel dış yüklenme artmıştır.Şayet günlük önerilen beslenme optimum alınsa bile muhtemelen yeterli olmayabilir.Çünkü kurallı antrenman yapanların besin ihtiyacı resmi günlük öneriler ile hemen hemen daima sağlanamaz.

4-Spor disiplinine uygun beslenmede suplement kullanımı seçilmiş bir metottur: Farklı spor disiplinlerinde farklı beslenme ihtiyaçları ortaya çıkar. Örneğin yüksek kuvvet kullanan sporcular daha çok protein, buna karşılık dayanıklılık sporcuları ise daha çok karbonhidrat tüketirler. Birçok durumda suplementlerin alımı sadece sağlık için değil aynı zamanda performansı yükseltmek için sporculara yüksek besleyici madde sağlar. Daha fazla enerji ve dayanıklılık, yağların yakımı etkisi ile daha az yağlı vücut, yüksek testestoron etkisi veya diğer besinlerin etkisi ile daha fazla kas kütlesi sağlarlar.

5- Suplementlerin bir çok önemli maddeleri normal beslenmede yetersizdir: Suplementler alımı ile normal beslenmede alınamayan bazı maddeler vücuda alınabilir. Suplementler bağışıklığı kuvvetlendirme, vücuda uygun yağ yakma metabolizmasının uyarılması,testestoron üretiminin yükselmesi gibi çok yönlü faydaları vardır. Sağlıklı beslenme, daha fazla yağ yakımını artırma ve doğal kas kütlesini büyütmek için gerekli görülürler.

6-Suplementler besin maddelerini ve kalorileri yüksek miktarda almaksızın belirli besleyici maddelerini yüksek miktarda verebilirler: Bazı durumlarda belirli besleyici maddelerin uygunsuz veya optimal olmayan miktarda alımı olabilir.Bunların sağlanması için çok miktarda besin ve kalori alımı gerekebilir.Örneğin vücuda yeterli miktarda pyruvat alımı için teorikte günde 8 kırmızı elma yenmelidir.

7-Belirli besleyici maddeler suplement şeklinde alım ile en iyi şekilde emilir: Bazı çalışmalara göre Folik asit, vitamin K gibi özel besinler vücutta az değerlendirilebilirler. Şayet bunlar normal besin kaynakları yerine suplementlerle alınırlarsa arzu edilen şekilde daha iyi emilirler.

8- Suplementler kalorisi azaltılmış beslenmede depolar için koruyucu bir fonksiyona sahiptirler: Sporcularda kalorisi azaltılmış diyet yapılır. Bu mümkündür. Fakat vücut bu esnada bazı besleyici maddeleri sağlayamaz ve performans düşer. Suplementler faydalı beslenme maddeleri ile vücuttaki borçlanmaya karşı korurlar.Gerekli besleyiciler suplement şeklinde alındığı sırada gerekli olan kaloriler alınır ve diyet tahribatları ortaya çıkmaz.

9- Suplementler psikolojik ve fizyolojik olarak sigorta polisleridir: Optimal beslenmeye rağmen vücudun gerekli olan besinleri yeterli oranda alıp alamaması ile performans sporcularının ihtiyacının karşılanması hiçbir zaman kesin olamaz.Testlerde suplementler bakım tedbirleri ve sigorta polisleri olarak bulundu. Bazıları bedensel güç verirken bazıları ise psikolojik ve motivasyonel etki sağlarlar.Güvenli antrenman ve beslenme teknik olarak beraberdirler. Antrenmanı ve beslenmesi iyi olan sporcular kendine daha fazla güvenirler.

10- Suplementler performansı yükselten etkiye sahiptirler: Bunların alımı ile besin borçlanmasından kurtulunur. Suplementler alınırsa performans sporunda faaliyet daha yüksek seviyede yapılabilir.

Hiç yorum yok:

eXTReMe Tracker