13 Eylül 2007 Perşembe

Tartıyla Savaşmayın


Kilo verdiniz, şimdi veremiyorsunuz. Şevkinizi yitirmek ve yemeklerin başına çökmek üzeresiniz ama önce yazımızı okuyun

Bir süredir sağlıklı bir şekilde kilo vermeye devam ediyorsunuz. Ancak, aynı yeme ve egzersiz alışkanlıklarınızı devam ettirseniz de, tartının ibresi son günlerde bir türlü oynamıyor. Tamam, her diyet ve egzersiz programında, bir an gelir ki, eski hızla kilo verilemez hale gelir ama bu durum gene de canınızı sıkıyor değil mi? Yapılan araştırmalar sonucu ortaya atılan bazı teorilere bakılırsa, tekrar kilo vermeye başlamadan önce, vücudunuzun önce düştüğünüz kiloya alışması gerekiyor. Bu duraklama dönemleri, bir haftadan birkaç aya kadarki bir döneme yayılabilir. Üstelik en sabırlı insanı bile zıvanadan çıkarıp, şevkini kırabilir.


Eğer şu an böyle bir dönemdeyseniz, şu noktalara bir göz atın:

Kendinizi fazla mı kısıtlıyorsunuz?

Kendini yemeye ve ardından da diyete adayan bazı arkadaşlar, kilo vermenin yolunun az yemekten geçtiğini düşünüp yediklerini azaltıp dururlar. Oysa bu, sadece metabolizma hızınızı düşürür ve belli bir noktadan sonra kilo vermeniz zorlaşır. Ayrıca açlık duygusu güçlü olduğundan, sizi mutsuz ve sinirli yapar. Üstelik de patlama anı yakındır ve kendinizi bir anda yiyeceklere saldırırken bulmanız an meselesidir. Öğün atlamayı bırakın, eğer açsanız hafif bir şeyler atıştırın ve bol bol su için.


Egzersiz programınızı kontrol edin. Ne kadar egzersiz yapıyorsunuz?

Çok mu fazla, yoksa gereğinden az mı? Optimal kilo kaybı için, haftada 5-7 kez, birer saatlik kardiyovasküler egzersizler yapmayı hedefleyin. İnce kas kütlesini ve metabolizma hızını korumak için haftada iki kere de ağırlık çalışması ekleyin. Uzun süreli oturmaktan kaçının. Örneğin, arabanızı uzağa park edip, merdivenleri asansöre tercih ederek daha hareketli olabilirsiniz.Ne sıklıkta tartılıyorsunuz? Tartı, başarının tek ölçüsü değildir. Eğer çok sık tartılıyorsanız, kafanızı iyice takmışsınız demektir ve bu durumda da bunalmanız normal. Kilonuz gün içinde, yediklerinize, hormonlarınıza ve vücutta bulunan sıvıların durumuna göre farklılık gösterir. Başarınızı ölçmek için başka yollara da başvurabilirsiniz. Örneğin, giysilerinizin üzerinizde nasıl durduğuna, enerji seviyenize bakın. Haftada sadece bir kez tartılın.


Daha ne kadar kilo vermek istiyorsunuz ve ne hızda kilo verdiniz?

Bu diyet işi eziyetli bir iş. Sadece eziyet de değil. Bir an geliyor, yetti artık diyorsunuz, kendinizi rejime adıyorsunuz. O kadar iradelisiniz ki, deli gibi kilo vereceğinize olan inancınız yüksek. Ama iki gün geçip de, iradeniz bilendikçe başta yaptığınız bir haftada şu kadar, bir ayda bu kadar kilo veririm hesapları gümlüyor. Diyete başladığınızda, geçmiş tecrübelerinizi anımsamaya çalışın. Hedefleriniz gerçekçi mi? Sağlıklı kilo vermek demek, haftada ortalama yarım kilo, ayda da 2 kilo kadar vermektir. Yani yavaş ve sağlam adımlar en iyisi.


Kendinize iyi davranın. Belki de yanlış yaptığınız hiçbir şey yok ama sadece kendinize zaman tanımanız gerekiyor. Aynı kiloda kalmanız, denge göstergesidir. Bu ana kadar verdiğiniz kilolar için kendinizi tebrik edin. Ama bundan da iyisi, bunu korumayı başardınız. Böyle devam edin, çünkü bu daha sonra vereceğiniz kiloların habercisidir.

Hiç yorum yok:

eXTReMe Tracker